Cursus Open Source


Leer gratis en online over "Open Source" Open source is "hot" maar wat is het eigenlijk..? Open source software, is software waarvan de broncode vrij beschikbaar is. Dat betekent dat de software door iedereen aangepast kan worden aan zijn eigen voorkeuren en wensen. Dit in tegenstelling tot zogenaamde "closed software".

Een voorbeeld van closed software is Microsoft Windows; de broncode daarvan is geheim en wordt beschermd door Microsoft. Gevolg daarvan is dat wezenlijke aanpassingen van het besturingssysteem en de software niet mogelijk zijn. Naast het verschil in flexibliteit is een ander wezenlijk verschil dat open source software meestal gratis is en dat het wordt onderhouden door grote groepen van vrijwilligers of door bedrijven in samenwerking met vrijwilligers.

Doordat gebruiksvriendelijkheid van open source software in het verleden niet zo'n item was werd het vroeger vooral door de zogenaamde "nerds" gebruikt. Tegenwoordig is dat echter niet meer geval en is veel open source software qua werking net zo gebruiksvriendelijk als de commerciële varianten. Een groot voordeel is verder dat de open source software meestal een stuk veiliger is.

Een aantal bekende voorbeelden van Open Source:

  • Firefox, de webbrowser van Mozilla
  • Libre Office of Open Office, het concurrend kantoorpakket voor MS Office
  • Joomla! Drupal en Wordpress - contentmanagementsystemen om websites mee te bouwen

In de cursus leer je wat open source is, wat open standaarden zijn, welke licentiemodellen er zijn, wat het onwikkelingsmodel is en wat goede open source alternatieven zijn voor commeriele, gesloten software.

Cursus Open Source »

Informatie en inschrijven

Geen
Eigen Studietempo
Gratis
Naar de cursus Open Source